Het leed dat hoofdluis heet

Het is de schrik van elke ouder. Je Kind komt thuis met hoofdluis. Wat nu…?

In deze blog zullen we je alles uitleggen over hoofdluis. Wie en hoe krijg je het? Wat kun je er aan doen en hoe kun je het voorkomen.

Wie krijgt hoofdluis?
Alle kinderen (en volwassenen) kunnen hoofdluis krijgen. Het heeft niets te maken met vies of schoon haar, laten we dat vooropstellen. Kinderen krijgen makkelijker hoofdluis dan volwassenen, omdat zij lekker hoofd aan hoofd spelen en graag met elkaar knuffelen. Maar ook pubers kunnen het makkelijk krijgen doordat zij met de hoofden tegen elkaar selfies maken of bij elkaar op de telefoon te kijken.

Hoe herken je hoofdluis?

Een luis is zo’n 3mm groot en grijsbruin of roodbruin van kleur. Een luis leeft van bloed wat ze opzuigen uit de hoofdhuid van de “gastvrouw of gastheer”. Vandaar dus ook de roodbruine kleur.

De belangrijkste symptomen zijn jeuk. Een kind is bijna continu over zijn/haar hoofdhuid aan het krabben. Een luis zoekt een warme plekjes op het hoofd op. Achter het oor, en in de nek zijn de plekken waar ze dan ook graag zitten. Bij een vermoeden dat je kind hoofdluizen heeft zijn dit dus de plekken die je als eerst moet inspecteren.

Een hoofdluis legt eitjes, deze noemen we neten. Het zijn kleine witte bolletjes die heel dicht bij de hoofdhuid, vast aan het haar kleven. Het lijkt op roos, maar roos zit los, en een neetje dus niet. De neten moet je met een luizenkam uit het haar kammen.

Hoofdluis bestrijden.

Als je hoofdluis hebt ontdekt is het van belang dat alle gezinsleden controleert worden gedurende de periode dat je aan het behandelen bent. Het is niet nodig het huis grondig te reinigen maar zorg dat de borstel en elastiekjes niet voor iedereen gezamenlijk worden gebruikt.

Was het haar met een luizenshampoo.
Een luizenshampoo zorgt ervoor dat de luizen in het haar dood gaan. Zorg dat je de shampoo goed in masseert en dat je de gehele hoofdhuid wast. Was extra zorgvuldig de favoriete plekken van een luis zoals hierboven vermeldt, achter het oor en in de nek. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking zodat je zeker weet dat je het op de juiste manier gebruikt.

Kammen van het haar.

Na het wassen van het haar zorg je met een grove kam of borstel dat de eerste klitten uit het haar zijn. Daarna ga je verder met de luizenkam. Houd het hoofd boven een wit oppervlak, zoals de wasbak, een witte handdoek en een stuk papier. Je ziet de luizen en neten op het witte oppervlak beter liggen. Kam het haar zeer zorgvuldig, pluk voor pluk, van achter naar voren en zorg dat je goed vanaf de hoofdhuid begint met kammen. Dit is de plek waar de neten zitten.  
Klop de kam uit op het witte oppervlak en spoel de kam tussendoor goed schoon met heet water.

Blijf wassen, kammen en controleren.

De bovenstaande handelingen moet je gedurende twee weken elke dag herhalen. Dit omdat het 10 dagen duurt voor een luis uit het eitje, de neet, komt. Als er één neet in het haar achterblijft kun je weer van voor af aan beginnen. Als er na twee weken geen luizen of neten meer uit het haar komen bij de kammen zijn de luizen goed bestreden.

Hoe voorkom je hoofdluis?

  • Door 1 á 2 druppels tea tree olie op de kraag of capuchon te druppelen voorkom je op 100% natuurlijke manier dat de luizen zich gaan nestelen op de hoofdhuid van je kind.

  • Verder is het raadzaam om bij kinderen met langer haar het haar altijd vast te dragen.

  • En als laatste, controleer je kind regelmatig preventief of luizen en neten.

Installeer app?
Klik
dan